Triggerpunktsbehandling

En triggerpunkt, eller muskelknuta som många kallar det, är en öm punkt i en muskel, som kan vara mer eller mindre aktiv. En aktiv punkt kännetecknas av att den ger en utstrålande smärta eller förnimmelse över ett visst område av kroppen som ökar när terapeuten trycker på den. Exempelvis kan triggerpunkter på axeln stråla upp i huvudet och bidra till spänningshuvudvärk, medan punkter i sätesmusklerna kan stråla ner i benen och ge upphov till så kallad muskulär ischias.

Det finns olika orsaker till att sådana här utstrålande punkter kan uppstå, men de vanligaste är statiskt, ensidigt arbete, som när man sitter framför en dataskärm hela dagarna, samt plötslig överansträngning av en muskel, såsom när man råkar ut för en sträckning. Stress, dålig hållning och näringsbrister bidrar också till att triggerpunkter uppstår.

Det finns flera olika sätt att behandla triggerpunkter men de vanligaste som massageterapeuter använder sig av är djup massage,
tryck för att aktivera kroppens eget försvar mot smärta genom att kroppen utsöndrar endorfin till den berörda muskeln och får den att slappna av.