Svensk klassisk massage

Svensk klassisk massage är välkänd över stora delar av världen. Den kallas också ”svensk massage” eller ”klassisk massage”. Det var den svenske gymnastikpedagogen och skalden Pehr Henrik Ling (1776-1839) som utvecklade denna massageform som ett system för massage och muskeltöjningar. Ling ville med sina massagetekniker efterlikna rörelser som utförs inom gymnastiken och andra former av träning.

Med de tekniker som han utvecklade pressas och tänjs muskler och bindväv så att blodcirkulationen i musklerna stimuleras och musklerna blir starkare och smidigare.
Den klassiska massagen är djupgående och läkande. Musklerna bearbetas genom djupgående strykningar och knådningar. Detta minskar spänningar och värk i muskler och leder samt även svullnader orsakade av dålig lymfcirkulation. Massagen verkar också avslappnande och lugnande för sinnet genom att beröringen frigör lugn och ro-hormoner.

Den klassiska massagen kombineras ofta med specifik triggerpunkts behandling (t.ex. tryck, massage, töjning) och stretchövningar.
Massagen används både i friskvårdande syfte och för rehabiliterande behandling av specifika skador och besvär i muskler och leder.